onsdag, april 22, 2009

Kurs i Oslo. Søndag. Freestyle.

Så var det freestylesøndag! :-)
Etter ein koselig og sosial frokost som eg gjerne skulle sett varte lenger, var det klart for nye læringsøkter. Freestyle. Kreativ lydighet til musikk. Vanskeligare enn det høyres ut til, kan eg love! :-) Men svært kjekt å trene på!

Første økta ute lærte me ein kjekk måte å trene inn at hunden går baklengs rundt oss i ein tett ring. Dette kan me så vidareutvikle til baklengs slalåm mellom beina.
Du treng: kompostelementer (sånn som ser ut som eit stålbur i konstruksjon)
ein hund
klikker
godbitar
deg sjølv
evnen til å observere

Plasser elementene på ein slik måte at dei dannar ein liten ring rundt deg og hunden. Hunden skal ha plass til å gå rundt deg, men ikkje til å snu seg veldig enkelt.
Start med venstrevendingar der du passer på å heile tida halde deg i midten. Hunden rygger på ein måte rundt og rundt, og etter to-tre rundar, stans opp og beveg berre overkroppen. Belønn kvar minste steg bakover, forsøk å alltid belønne mens hunden er i bevegelse bakover i stadenfor når den har stansa.

Bruk knea til å manipulere hunden rundt, og ta også vekk denne hjelpa når hunden har skjønt poenget. Gjenta bragden fleire stader MED stengselet, og legg etterkvart på signal på atferda. All hjelp me gir hunden skal vekk. Hunden skal berre gå på signal.Ny økt inne, denne gongen om gjenstandar, og ulike ting å bruke dei til.
Michele er ein ivrig advokat for å trene posisjon. Ho trener fire posisjonar, og dei skal alle vera beine. Venstre, høgre, framfor og bak.
Ho brukar også leash cues til ulike deler av kroppen til hunden. Ho kan feste ein tråd rundt f.eks magen til hunden å lære den å gi etter for svakt press for å hjelpe hunden i rett posisjon to-tre gonger før den får prøve sjølv.

Når du skal trene sideforflytning, belønn BAKFOTforlytningar..

Ved BAKposisjon, varier kor godbiten kjem frå, høgre sida, venstre sida, mellom dine bein og bak til hunden. For å få hunden til å gå bak og kikke opp, vis godbiten over toppen av hovudet ditt kvar gong før hunden får den.

Det er lov å initiere bevegelsen med kroppen, men bare to-tre gonger. Vent og sjå om ikkje hunden prøver på eigahand. Som Bob Bailey seier: Get the behavior!

Fotløft.
Kitle litt bak på foten, klikk for små løft av foten.
Begynn med hunden i sitt, pga det er enklare for hunden å løfte beina då.
Når du skal begynne å legge på håndsignal, begynn med handa langt ut til den sida som er nærmast den foten hunden skal løfte. Slik blir det mykje klarare for hunden kva for ein fot som skal opp.
Klikk for bevegelse oppover. Ved å vente med klikket til foten er på det høgaste, risikerer me å klikke for nedoverbevegelse.

Dette var dei notatene eg hadde frå søndagen. Eg var heilt pære gåen og trøytt og sliten, så eg noterte ikkje all verdens.
På veg heim i flyet, sat eg ved sida av ei niårig jente som reiste åleine. Ho var særdeles snakkesalig, og kunne fortelje at dei hadde hatt ein blandingshund som hadde bitt i buksebeinet til mange menn. Dei hadde hatt ekspertar for å hjelpe hunden, men hadde måtte avlive den til slutt. Då flyturen var over, hadde eg fått vite bursdagen til henne, mora og faren, kor mange gutar og jenter det var i klassen hennar, kor mora jobber, kva slags klær mor hennar likte å gå i, ulike dramaepisodar i klassen hennar, kor ho budde, og at eg såg 20 år gammal og snill ut. :-) Velsigna barn, altså :-)

Eg var heime halv ni på kvelden, og det var ei særdeles lykkelig Ayla som kom meg i møte då eg balanserte meg inn dørene! Ho gliste frå øyre til øyre, faktisk! Til og med Joey høyrde døra og kom ut for å helse på :-)

6 kommentarer:

 1. WoW, for noen flotte oppsummeringen fra helgen! De var skikkelig artig å lese :o) Takk for sist, forresten - veldig kjekt å hilse på deg :o) Vi var også helt kaputt etter helgen, og veeeldig glad når bilen kunne parkeres i Bergen igjen :o) Tror vi også må vurdere fly neste gang ;o)

  SvarSlett
 2. Er det ikke kjekt å møte slike barn vel? Ho var nok godt sosialisert!

  Nå hr jeg lest og nesten pugget de tre siste blogginleggene dine. Takk for at du er så flink å skrive og dele med oss.

  SvarSlett
 3. Ååh, jeg setter sånn pris på at du skriver så flotte referater fra de spennende seminarene du deltar på!! :-D Jeg har vært innom bloggen din mange ganger siden fredagen og ventet på dette kan du tro!

  Kjempeinteressant lesning! Morsomt å lære av klikkertrenere som gjør ting litt annerledes enn det jeg er vant med!

  SvarSlett
 4. Å, så forsterkende det er å få så flotte tilbakemeldinger på blogginnleggene mine! :-) Tusen takk!!

  Britt,
  Den jenta var helt konge å sitte ved siden av, virkelig! Da jeg skulle gå av flyet, ropte hun etter meg at det var koselig å bli kjent med meg! :-) Ni år!! Jeg ble helt satt ut, og fikk knapt mumlet noe tilbake..

  Therese,
  Du skulle vært der.. Michele var et oppkomme av gode treningstips, og jeg tror jeg leste på en blogg at det muligens var snakk om at hun skulle komme tilbake ;-)

  SvarSlett
 5. Dersom du hører noe som helst om at ho skal komme til bake må du tipse meg!!!!

  SvarSlett
 6. Hei og takk for sist Kari Anne!

  KJEMPEBRA referat, og topp krydret med bilder! Fått med meg på et bilde har du og.. Du er flink du :D

  Det skulle bare mangle at jeg ikke stakk innom etter en lader til deg. Bare hyggelig å få gjøre deg en tjeneste :O)

  PS Jeg linker til dine referater i bloggen min. Er det ok?

  SvarSlett