Look no further, for her kjem oppskrifta for dei av oss som bruker klikker til innlæring:
Finn fram hund, klikker, og ein haug med godbitar.
Still deg på stovegolvet med hunden framføre deg, og bestem deg for å klikke KUN når alle fire føtene har kontakt med bakken samtidig. Du må følge godt med!
Når du ser at hunden definitivt har skjønt kva den blir klikka for, kan du forsøke å lokke litt på den. Dersom hunden faller for fristelsen og hopper opp, (og dette er særdeles viktig!) skjer ingenting. Ikkje snu deg vekk, ikkje dytt ned igjen, bare bli heilt passiv. Når hunden sklir ned igjen og alle potane er i kontakt med golvet, klikk og belønn godt.
Fortsett lokkinga og gjer det gradvis vanskeligare.
Det er særdeles viktig under denne treninga at godbitane kjem frå den som holder klikkeren.
Det er også veldig viktig at dersom hunden gløymer seg ut og dermed hopper, skjer det overhodet ingenting.
Dette får hunden veldig mykje informasjon frå, så sjølv om det frister å snu seg når hunden hopper, stå heller heilt i ro.
Hvis ein gjer denne treninga på rette måten, kan ein få ein hund som setter seg pladask når nokon ser ut til å ville helse.
Vanskelighetsgrader:
- Med annan person (gjerne ein i familien som ikkje er redd hunden, eller nokon du trener saman med)
- På andre stader
- Med "framande"
- Med ungar (viktig å vente til hunden har lært at det lønner seg å ha beina i bakken, sjølv om den blir forsøkt lokka til å hoppe)
- Person som held mat
Når ein skal trene på dette med enten nye folk eller på ein ny stad, må ein gå tilbake litt på kriteriene. Kanskje heilt tilbake til byrjinga. Men sidan hunden har gjort dette her før, vil progresjonen vera mykje raskare.
Spør alle du kjenner om du kan få trene antihopping, og fortell dei kva treninga går ut på - og førebu dei på at hunden KAN finne på å hoppe opp, men at dei då berre skal stå i ro.
Det går også an å gå så forsiktig fram at hunden lykkes heile tida, og me dermed framstår som perfekte hundetrenarar. (det er jo aldri dumt :-)
Denne treninga går MYKJE fortare når ein er konsekvent og aldri belønner hopping. Husk at hunden ikkje treng pølsebitar for å bli belønna. Det kan vera belønning nok at mennesket tar i hunden for å skyve den ned, sjølv om ikkje ME meinte at det skulle vera nokon belønning. Det beste i denne øvelsen er at INGENTING skjer når hunden hopper.
Denne øvelsen kan ende opp med ein hund som sit ved sida av deg og venter på lov til å gå og helse på folk, men det kan eg skrive om ein annan gong.
Hvorfor skal man ikke snu seg rundt når hunden hopper?
SvarSlettNegativ straff er vel mer effektivt, siden ekstinksjon gir mer variert adferd (speseilt for mennesker som ikke er vant til å belønne like mye som oss klikkere...) ?
Ikke meningen å være dust :)
då blir det hoppetrening på fredag hvis din andre halvdel er komen heim te å sjå itte hu litla?
SvarSlettBruk meg gjerna, det vett du.. =)
Kan jo og ta litt på lordagen hvis du vil det .....
Simen,
SvarSlettDet jeg skriver om er antihoppetrening MED klikker. For å bruke klikker må man ha en adferd man ønsker mer av. Fra min erfaring er det mye mer effektivt for en hoppehund å få null respons, altså å IKKE snu seg vekk når hunden hopper opp og planter beina i magen, for deretter å belønne det vi vil ha MER av, nemlig alle poter i bakken.
Dette er ikke ekstinksjon i den forstand vi lærer på klikkertrenerutdannelsen. Dette er å lære inn en ønsket atferd i stedenfor den vi ikke ønsker.
You see? :-)
Olaug,
SvarSlettMe kan sjå på lørdagen :-)Seier aldri neitakk til litt antihoppetrening, eg, vettu :-)
Jeg forstår veldig godt hva du mener, men jeg tror forsatt at det kanskje hadde hatt en viss fordel å snu seg når hunden hoppet.
SvarSlett1. Man får straffet adferden
2. Hunden forstår at når man står rett opp og ned gjør man riktig.
Jeg sier ikke at å snu seg vekk ikke fungerer, men ut fra min erfaring er det altså langt mer effektivt for HOPPEHUNDER at ingenting skjer. :-) Enkelte hoppehunder ser nærmest ut til å tro at man danser med dem når man snur seg vekk, og man snur og snur og snur til man blir svimmel.
SvarSlettDessuten foretrekker jeg å benytte meg av mest mulig forsterkning og minst mulig straff.
Hva hundens adferd faktisk blir opprettholdt av er noe en må ta med i vurderingen, og som Kari Anne er inne på kan total passivitet være det som fungerer best for enkelte hunder.
SvarSlettPå den annen side: jeg tror det kan være vanskelig å få tak i gode figuranter til å stå helt passive (ikke se på, ikke snakke til, ikke røre seg overhodet etc). Kanskje lettere å få vanlige folk (og unger) til å snu seg vekk for å avvise hunden?
Vanlige folk og unger venter man å trene på til hunden kan øvelsen. Den vanskelighetsgraden kommer langt uti treningen, så det var godt du minnet meg på å presisere det, Kari-Anne. :-)
SvarSlettDette sksl jeg prøve med mine to kenguruhunder:-) Veldig godt tips, Kari Anne:-)
SvarSlettElsebeth
Om du prøver, så fortell mer enn gjerne hvordan det går :-)
SvarSlettOG som du helt sikkert vet, så er det ikke gjort på en to tre, selv om det kan virke sånn... Man må trene og trene og trene. :-)
Da vi drev med anti-hoppetrening på kurset der jeg er assistent, så brukte vi metoden å snu seg vekk.
SvarSlettObserverte at de uerfarne eierne og figurantene gjorde en del typisk feil:
Eieren: lar hunden følge etter figurant når figurant snur seg vekk. Forbedringspunkt: kontroller hunden bedre med båndet (f.eks stå på båndet)
Figuranten: snur seg vekk altfor seint. Forbedringspunkt: bedre timing og les hunden.
Jeg tror at begge varianter av denne treningen kan være effektive forutsatt gode figuranter som har et visst minimum av trenerferdigheter og evne til å lese hund :o)
PS: Må legge til at vi brukte treningsplanen fra "Klikkertrening for din hund". Vi brukte ikke klikker, men positiv forsterket adferden sitt med et BRA! Var ikke noe poeng å bare bruke straff (snu seg vekk) her, hunden måtte også få vite HVA den skulle gjøre istedet for å hoppe.
SvarSlettHar skrevet om dette i bloggen min: http://karia-belgerbloggen.blogspot.com/2008/10/instruktr-for-en-kveld-hilsetrening.html