søndag, juni 21, 2009

Ein rottweilers leikeknurring

For ein fersk hundeeigar kan denne lyden høyras veldig skummel ut, og det er viktig å lære seg å kjenne lydane til sin eigen hund. Fordi eg kjenner Ayla, og fordi eg har observert forskjellen på leikeknurring og advarselsknurring, fins eg ikkje redd når eg høyrer denne lyden frå henne.

På Ayla er leikeknurring djupare og meir melodiøs enn advarselsknurring. Eg har ikkje høyrt advarselsknurring mot mennesker, berre mot andre hundar, og den knurringa høyres dessuten ut til å innehalde ein god del meir spytt.

Me skal ikkje vera så redde for å høyre knurring hos hundane våre, og me skal uansett ALDRI ALDRI ALDRI straffe knurring. Knurring er ikkje noko anna enn informasjon, og me må lære oss kva den informasjonen betyr for oss, og handle deretter. 

Joey har knurra til Vetle ved fleire anledningar, dersom Joey har blitt invitert opp i sofaen og i fanget mitt. Når då Vetle kjem bort til oss, kan Joey knurre til han. Vetle tolker dette som informasjon om at Joey ikkje har lyst til å ha han der, og at Joey vil vera i fred saman med meg. Vetle går då ut på golvet, og roper Joey til seg. Joey går ned a vsofaen, bort til Vetle og så koser dei seg på golvet litt før Joey får beskjed om å gå i stolen sin eller på teppet sitt. Hadde ikkje Vetle tatt desse signala på den måten, og gått inn i ein diskusjon med Joey mens Joey var i sofaen, kunne situasjonen ha enda opp med eit glefs.

Eit anna teikn som fortel meg at det er leikeknurring, er at når eg trekker handa til meg, følger ho etter og forsøker å legge ballen i handa mi. Ein hund som varselknurra, ville ha snudd seg vekk og forsøkt å hindre tilgong til ballen.

Herlig lyd!! :-)

 


4 kommentarer:

 1. Kjempebra, og VIKTIG innlegg Kari Anne!

  Om folk så på knurring som språk, så hadde vi kunnet unngått mange triste skjebner.

  Sjøl elsker jeg at Heidi knurrer i lek. Da vet jeg at hun har fin tenning på leken. Ikke så ofte det skjer, men når det skjer så jubler jeg inni meg og knurrer gjerne tilbake.

  Varselknurring (eller hva jeg skal kalle det) er en dyp romling hos Heidi. Ikke så ulikt en V8`er ^^ Og hun har da sammensnurpet munn. Hun lager en sånn "O" med munnen sin, og hele kroppspråket i sin helhet forteller at det er alvor. Høy hale, brystet og ørene frem, stirrende blikk i retning trussel etc Og, ja...litt mer spytt her også faktisk.

  Ofte er det skjærene i hagen som får gjennomgå, eller hun brysker seg når hun hører nabobikkjene gneldre. Hu kunne nok tenkt seg å stikke over gjerdet for å fortelle dem et sannhetens ord eller to ^^

  SvarSlett
 2. Hehe, Tanja og gjere det te tider, men långt fra med så kule lyd så detta her.. =) Kanon... :)

  SvarSlett
 3. Kari-Anne,
  Ja, det er nettopp det jeg mener også. Vi må lære språket til hundene våre, og ikke være så redde for lyder. :-)

  Britt,
  Takk takk :-)

  Olaug,
  Dei fleste hundar gjer det, men ikkje alle eigarar skjønar kva det betyr, slik du gjer :-)

  SvarSlett