fredag, februar 09, 2007

Øyelysing. Tillit. Om å sleppe kontroll.

Å ha ein hund med adferdsproblemer er eit stort ansvar. Ikkje bare på grunn av eventuell skade hunden kan gjera på andre, men også med tanke på å la hunden mestre situasjonar. Ting må legges til rette, og ein må heile tida sørge for at hunden ikkje skal vera nøydd til å ty til den "problematiske" adferden.

Det igjen betyr å vera oppmerksom 100% av tida ein er saman med hunden, og helst skal ein ha synske evner. Etterkvart blir dette ein så naturleg del av hundehaldet at ein ikkje tenker over det stort lenger.

Heilt til den dagen kjem då ein ikkje har anledning til å følgje hunden til dyrlegen sjølv.
Kva om ho får reaksjon på noko? Korleis blir det løyst om eg ikkje er der? Kva om dyrlegen ikkje kan hund i det heile, og SKAL klappe henne oppå nakken? Sånne dyrlegar fins nemlig! Kva om ein mann kommer bort til henne på venterommet og så rekk ikkje Vetle å sei fra?

Vel, den dagen er det store spørsmålet: Kor flink har eg vore til å fortelle om problema til Ayla, og løysingane me jobber med? Det neste spørsmålet er: Kor mykje har Vetle gidda å følge med på det eg har sagt?

Eg sat i heile går og var nervøs for koss det skulle gå hos dyrlegen uten meg. Timen var kvart på fire, og eg slutter på jobb fire. Vetle slutter tre og kunne gå litt tidligare. Derfor skulle han bli med til øyelysing.

Eg roste meg sjølv fordi eg hadde turt å sleppe kontrollen over til Vetle, i alle fall med øyelysing som i det store og det heile foregår midt i glaninga på Ayla. Vetle satte pris på tilliten, og han var klar over kor vanskelig dette var for meg. :-)

Vel, Ayla hadde stått i venterommet og kikka på alle som gjekk forbi. Ho hadde øyrene fram, halen opp, men ikkje heilt opp, og logra med øyrene bakover kvar gong folk gjekk forbi. Inne hos dyrlegen kom ingen bust opp, ingen boffing eller bjeffing, ho syns det var bittelitt ekkelt med han mannen så nært ansiktet, men det skulle bare mangle. Då undersøkelsen var over og lyset blei slått på, fekk ho masse skryt og leverpostei.

Vetle var igjen litt etter at timen var over, sånn at Ayla skulle få sjekke ut litt og sånt før dei reiste heim..

Resultat av øyelysing?

Multifokal, ikkje geografisk, retinal dysplasi.

Kva det er?

Det er såkalte "blindspots" på netthinna. Hunden merker ingenting, me merker ingenting, men hvis ho skal ha kvalper må ho parres med ein hannhund som ikkje har det. Med andre ord: Ingen problem, for Ayla skal ikkje avles på. :-)

Men det måtte jo vera noko...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar