torsdag, juli 26, 2007

Plan for kveldens trening. Og korleis det gjekk.

Komme før dei andre, og trene på at ho ser folk komme mot oss enten med eller uten hunder. Det pleier jo uansett gå greit på treningsplasser.

Kom før dei andre, parkerte, tok ut Ayla - eller i alle fall det som pleier å vær Ayla på Sørbø. Nasen i været, eg eksisterte ikkje, og kontakten var fraværende. Inn i bilen igjen, og ut igjen etter et par minutter. Då var ho der, ja. :-)

Det kom først ein mann med to hundar gåande på turstien som går forbi skulen der. Ho såg dei ikkje då dei kom, men eg fekk belønna i tide mens dei var på veg vekk. Så kom det to godt vaksne folk utan hund, og dei såg ho. I same augneblinken som ho fraus til, øyrene opp, pusten gjekk LITT grunnare, var eg framme med boksen med kattemat. Ingen reaksjon, og det er jo det eg jobber for :-)


Då Krissi kom, gjorde eg det same. Ayla la merke til henne, Krissi sa ingenting, og eg ga boksen med kattemat igjen. Då Krissi kom nærmare, skjønte ho kven det var, så då fekk eg bare Krissi til å rope på henne for å vær heilt sikker på at det ikkje skulle bli reaksjon.

Då me trente lenger nede, stilte eg meg opp slik at eg hadde vinden i ryggen. Krissi stod bak eit hushjørne, og då ho kom fram første gongen, var det ingen reaksjon. For langt vekke? Såg ikkje Ayla henne? Visste ho kven det var?

Eg gjekk nærmare, og då kom øyrene opp og Ayla fraus til litt. DER kom kattematboksen! Krissi gjekk bak veggen igjen, og kattematen gjekk i lomma. Så skjedde ingenting. Kjeeeedelig! Men DER dukka Krissi fram frå veggen igjen, og kattematen dukka mirakuløst opp fra lomma igjen. Nå såg eg at Ayla begynte å skjønne kven det var, så me ga oss der. Eg fekk i det minste øvd meg på kva eg skal gjer: ikkje halde bandet stramt, la Ayla verkeleg kose seg med "baren", puste, halde toppen unna kokepunktet.

Det som er kjekt å sjå, er at det skal ikkje mange helsingar til på Ayla, før ho kjenner att personen og syns alt er strålande når ho treffer dei. :-)

Tannvisning. Tør eg prøve ein mann i dag? Hvis det dukker opp ein, altså?

Ingen menn dukka opp i dag.

Fri ved foten. Strekke tida. Huske å auke EITT OG EITT kriterium. Ikkje legge til forstyrrelsar og vendingar og naute det til på den måten.

Det blei litt trening på FVF, og eg trente på heilomvendingar. Ho var ikkje så MED der nede som me haldt oss akkurat då, så eg trur eg skal tilbake dit snart. Trene på kontakt på vanskelige plasser. Dei er ikkje så mange, men det er sikkert nyttig å trene på det likevel.

Stå under baklengs marsj. Har ikkje trent det ved Sørbø Skule før.

Blei ikkje trent på.

Få fram kjapp frivillig dekk og legge kommandoen "DEKK" på. Har "Legg deg" fra før, og vil ha den fortsatt men som eit signal på at ho skal legge seg ned ein eller annan plass. Dekk skal bety at ho skal hiiiive seg ned i dekk umiddelbart.

Blei ikkje trent på.

3 kommentarer:

 1. Flink du er til å lage planer, gleder meg til å lese hvordan det går videre.
  En annen ting jeg har tenkt litt på. Susan Garret skriver om bruk av gentle leader i trening. at dette er et hjelpemiddel fordi man får snudd hundens oppmerksomhet raskt og kan belønne for at hunden følger med deg istedefor å henge i andre enden å bjeffe mens vi trekker den med oss.
  Noe å prøve?

  SvarSlett
 2. Kathy Sdao nevner også den gentle leader, og jeg driver og funderer på det. Men jeg merker at motviljen mot å bruke den er enorm! Enorm, rett og slett!

  Jeg ser nok for meg at jeg kommer til å prøve det. Kanskje. I forbindelse med at jeg skal gå turer der det går masse folk. Muligens. Nei... nei... eller... Jeg vet ikke. Har ikke lyst. Hvis jeg bruker en sånn, er jeg en god eller dårlig trener da?

  SvarSlett
 3. Hva du burde bruke og ikke må du nesten bare kjenne på selv, om det byr deg helt imot å bruke en gentle leader så syns jeg ikke du skal det.
  Men Susan skriver at å bruke denne er faktisk mer humant enn halsbånd fordi ofte blir hunden hengene i båndet når vi trekker oss tilbake og bjeffer like mye om ikke mer. Her er også Pavlov med i bildet og hjelper til med å plante stress i situasjonen som hunden utagerer i. Med en gentle leader får man raskt snudd hunden så den ikke får sjangsen til å utagere lengre, i Tillegg til at du selv får mange flere sjanser til å forsterke riktig adferd. Se på eier og være stille. Da kan du fortsette å klikke og belønne mens hunden/menneske går forbi. Prøver hunden å snu seg og bjeffe kan man forsiktig holde igjen så hundens hode snur seg mot deg igjen. Det er rett og slett bare et hjelpemiddel for å få forsterket så mye riktig adferd som mulig.
  Etter hvert skal den fades ut. På samme måte som man shaper inn at hunden syns det er kult å ha den på seg.

  SvarSlett