onsdag, juli 25, 2007

Trening på Sviland

Drog avgårde litt tidlig i går kveld, sånn at eg kunne få trent litt på dei adferdstinga til Ayla. Planen var å vær på plass når dei andre kom, og så skulle eg gjer slik eg har sett på den DVD'en til Kathy Sdao.

Nervene var på plass, så absolutt, men i noko mindre grad, sidan eg hadde spesifikke oppgaver å konsentrere meg om. Eg brydde meg ikkje om anna enn å "åpne baren" når ho såg den første personen. "Å åpne baren" er fra DVDen og betyr å velte or seg med godbitar med ein gong hunden ser personen/hunden/det den er redd for.

Opplegget går ut på klassisk betinging, og eg har skrive notater mens eg har sett DVDen. Dei kjem snart. Ayla skal betingas til å reagere med glede og jippi-opplevelse når det kjem folk gåande mot oss, og eg har verkeleg tru på denne metoden.

Vel, i går var Kristin og Clara først. Ayla såg dei, og busta rygg. Eg pøste ut med leverpostei, og umiddelbart etterpå kikka ho på meg for meir. Så såg ho Krissi og Snuppa ute i graset, og det var litt meir ekkelt. Då brumla ho og reiste bust. Eg øste på med leverpostei, og roste opp i skyene. Eg gjentok prossessen med alle som kom, og til slutt kunne me gå heilt roleg inn på treningsplassen.

Viktig å huske kriterier her!

I løpet av kvelden trente eg på:
* Ikkje bli irritert når ho lot seg provosere av dei andre hundane
* Dekk og bli
* Fri ved fot med Umi som forstyrrelse

Og det var vel det, trur eg.

Når det gjelder fri ved foten, har eg funne ut korleis eg skal vende for at ho ikkje kjem for langt fram etter heilomvendinga. Ho har (syns eg) fantastiske vendingar, både til venstre, høgre og heilt om. Eg må bare øve meg på min måte å gå på. Ho ser ikkje ut til å diskriminere på kva fot eg starter på, men det ser ut som at ho sit beinast når eg stopper med høgrefoten først og lar venstrefoten på ein måte skli inn i full stopp.

Og så eit sjokk: Det er så mykje enklare å trene på det som går godt!!!

Lagt til etter påminning fra Kristin (Tusen takk!):

Heilt på slutten fekk eg huka tak i Kristin og spurte om ho kunne hjelpe meg med tannvisning etter Fanny-metoden. For Ayla var dette ein framand person, og eg følte meg litt kjepphøg og ba henne komme mot oss med godbiten synlig, og at ho berre skulle gå framover om Ayla sat i ro. Første gongen gjekk det nokre sekunder før Ayla sette seg, men då ho skjøna at reglane gjaldt denne gongen også, gjekk det heile strålande! Ho sat forventningsfullt og venta på at Kristin skulle komme heilt oppi henne og gi henne godbiten, og siste repetisjonen letta Kristin på leppa til Ayla. :-) Juhu! Det går framover! Men så har me terpa og terpa på det også...

Før me avslutta, spurte eg Ayla om ho ville gå bort og helse, og ho sprang bort til Kristin. :-) Eg trur dette er måten me skal fortsette på; først sitte-i-ro-trening, og så går personen vekk igjen, og deretter gir eg Ayla lov til å gå bort for å helse. Må følge godt med om ho blir forvirra over når ho får gå bort til personen og når ho skal sitte i ro.

3 kommentarer:

  1. Du glemte å si at du trente tannvisning - og at det gikk glimrende :-).

    SvarSlett
  2. Ja, det gjorde jeg jammen!!! Og det som jeg var sååå kjempefornøyd med! :-)

    SvarSlett
  3. Så flott at det gikk så bra!! :)

    SvarSlett